Sedumdaken Breda

Sedumdaken

We zien ze steeds meer, de sedumdaken. Steeds meer woningbezitters maar ook bedrijven besluiten de platte daken te voorzien van een groen dak.

Een sedumdak is een dak dat voorzien is van een aarde substraat met begroeiing. Meestal zijn dit vetplanten, zogenaamde sedumplanten. IIzersterke planten die weinig verzorging nodig hebben en daarom ideaal zijn als dakbegroeiing.

Maar waarom is een groen dak zo populair aan het worden en wat zijn de voordelen voor mens en natuur?

Hieronder volgt een opsomming van alle voordelen.

Een sedumdak filtert de lucht. Planten nemen CO2 op, geven zuurstof af, halen fijnstof uit de lucht en kunnen zware metalen opnemen en vasthouden.

De wateropname en afvoer wordt gereguleerd. Bij een enorme bui zou normaliter het water worden afgevoerd door het rioolstelsel met risico op overbelasting. Hoe meer planten er zijn hoe meer water er wordt opgeslagen en vervolgens gefaseerd weer wordt afgegeven.

De temperatuur wordt lager. Planten warmen veel minder warmte op dan betonnen of zwarte bitumineuze daken.

Sedumdaken vormen een uitstekende isolatie. Zomers tegen de warmte en in de winter wordt de warmte extra vastgehouden.

De onderliggende constructie wordt uitstekend beschermd door een sedumdak en gaat veel langer mee dan als deze rechtstreeks aan de weerselementen wordt blootgesteld.

Een sedumdak trekt insecten, vlinders, buien en vogels aan. Je dak wordt een eigen ecosysteem wat de natuur ten goede komt.

Onderhoud is minimaal aan een sedumdak. De vetplantjes zijn ijzersterk en overleven in de moeilijkste omstandigheden. Eén maal per jaar het dak op is voldoende om eventuele ongewenste begroeiing weg te halen en extra voeding te geven.

En last but not least, een groen dak ziet er vele malen beter uit dan een saai zwart dak!

Subsidie gemeente Breda

Voor de aanleg van een sedumdak kunt u als eigenaar of huurder tot 31-12-2022 subsidie aanvragen bij de gemeente Breda.

De vergoeding is maximaal € 20 per m2 tot een maximum van € 3.000,- voor particulieren.

Hebt u hulp nodig bij de aanvraag of wilt u hierover meer informatie ontvangen? MB Makelaars helpt en adviseert u graag.

MB Makelaars – Nieuws – Sedumdaken – Breda – 24-06-2022