Bouwtechnische keuring

MB Makelaars – Nieuws – bouwtechnische keuring – Breda – 30-06-2022

De bouwtechnische keuring is de laatste jaren gemeengoed geworden bij de aankoop van een woning.

Zeker bij de verkoop van wat oudere woningen zien we tegenwoordig dat tussen de 50 en 65% van de biedingen onder de voorwaarde van een positieve bouwtechnische keuring gemaakt worden.

Een keuring geeft de bieder zekerheid en geeft meer inzicht in de staat van de woning. Veel kijkers ontberen de bouwtechnische kennis, en ook de euforie rondom de aankoop van een woning kan de kritische blik nogal eens verdoezelen. Schakel daarom naast een aankoopmakelaar ook altijd een bouwtechnisch expert in.

Als aankoopmakelaar begeleidt MB Makelaars jaarlijks ca. 30 mensen bij de succesvolle aankoop van een nieuwe woning. En dat we hier goed in zijn bewijzen de Funda beoordelingen. Met een gemiddelde score van 9.8 is MB Makelaars de best beoordeelde aankoopmakelaar in de regio Breda. ‘Wat ik altijd tegen aankoopklanten zeg’, aldus Martijn Braat van MB Makelaars; ‘Ga eerst de woning bekijken en voel of het jullie woning is, of jullie hier willen wonen, daarna komt pas de ratio’. Hoe gaan we de woning zo gunstig mogelijk aankopen en hoe gaan we bouwtechnisch onderzoeken wat we eigenlijk kopen.

Waar dien je op te letten?

Als verkoper van een woning heb je een mededelingsplicht, oftewel, je dient koper te informeren over de staat van de woning en eventuele bekende gebreken. Ook hier kan de keuring voor meer duidelijkheid zorgen, verkoper immers is lang niet altijd op de hoogte van alle gebreken.
Aan de andere kant heb je als koper een onderzoeksplicht, je moet er alles aan doen om de staat van de woning inzichtelijk te krijgen.

Hieronder enkel zaken die vaak al te zien zijn tijdens een bezichtiging:

 • De staat van de kozijnen. Naast een visueel onderzoek kan ook het kloppen op houten kozijnen eventuele mindere plekken al naar boven halen.
 • Bekijk het schilderwerk.
 • Wees waakzaam op lekkageplekken.
 • Scheuren in de muren, zowel binnen als buiten kunnen enkel optisch zijn, maar hier kan ook een fundamenteel probleem aan ten grondslag liggen.
 • Bekijk en met name controleer de werking van de technische installaties. Let er ook op of deze tijdig zijn gekeurd.
 • Bekijk de meterkast en de wandcontactdozen;
 • Is er asbest aanwezig in de woning;
 • Zijn er vocht/schilferplekken op de muren, vooral de buitenmuren en dicht bij de grond. Dit duidt op optrekkend vocht.
 • Bekijk het voegwerk van de woning, eventueel loszittende pannen en loodslabben;
 • Achterhaal de leeftijd van bitumineuze dakbedekking. Zonde als er pas wordt ingegrepen als er al lekkages zijn.
 • Steeds belangrijker; de energiezuinigheid. Bekijk wat voor beglazing er is, dakisolatie is meestal te zien en spouwisolatie is vaak te achterhalen op basis van het bouwjaar of boorgaten in de muren die op na-isolatie duiden.
 • Bij houten begane grond vloeren kun je een deining vaak voelen als je op en neer springt. Een bewegende vloer duidt op slechte vloerbalken.
 • Ruik in kruipruimtes of er vocht is, een muffe lucht duidt op een gebrekkige ventilatie.
 • Controleer of er beluchtingsroosters zijn, zeker als er later een aanbouw aan de woning is gezet.

En zijn er nog veel meer zaken waar je als koper of moet letten, waar de aankoopmakelaar zeker op let en die in de bouwkundig rapport nauwkeurig worden omschreven.

Is er enige twijfel over de staat van de woning, of wil je als koper gewoon zekerheid wat je koopt, laat dan altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren.

Is de keuring verplicht?

In de koopovereenkomst wordt tegenwoordig standaard de ontbindende voorwaarde van een bouwtechnische keuring opgenomen. Ook de NVM stimuleert hiermee kopers een keuring te laten uitvoeren. Maar de keuring is niet verplicht. Een bieding onder een voorbehoud van een bouwtechnische keuring geeft je zekerheid, maar ook onderhandelingspunten mochten er zaken naar boven komen die vooraf niet bekend waren. Martijn Braat van MB Makelaars in Breda merkt (helaas) steeds vaker dat verkoper kiest voor een bod zonder voorbehoud van een keuring. Dit is ook te begrijpen vanuit verkoperskant, maar niet wenselijk. Misschien zou het daarom goed zijn dat een bouwkundige keuring een verplichting wordt bij de koop en verkoop van een woning?

Wie laat ik keuren?

Een bouwtechnisch rapport dient te worden opgesteld door een daarin gespecialiseerde en gecertificeerde partij. De prijzen voor een keuring variëren en zijn vaak afhankelijk van de grootte van de woning. Meestal kunt u rekening houden met een bedrag tussen de € 275,- en € 425,-.

Uiteraard adviseert MB Makelaars u graag hierin. Wij beschikken over een uitgebreid netwerk en kunnen snel en tegen een scherp tarief de juiste keurmeester voor uw woning selecteren.

U kunt hiervoor contact opnemen met MB Makelaars Breda, telefoon 076-5436066, of stuurt u een mailtje naar [email protected].

MB Makelaars – Nieuws – bouwtechnische keuring – Breda – 30-06-2022