Onlangs voorspelden diverse banken nog dat de piek van de hypotheekrente was bereikt. Deze voorspelling bleek helaas geen lang leven beschoren. Na de rente op de kapitaalmarkt is ook de hypotheekrente gestegen. De hypotheekrente is de eerste helft van juni bij ruim 20 banken met gemiddeld 0.30 procent gestegen. Dit is de sterkste stijging die we in 15 jaar tijd hebben gezien. Wie begin juni een hypotheek afsloot voor 10 jaar kreeg een rente van ca. 2.9 procent. Half juni moet al rekening gehouden worden met een percentage van 3.2 procent.
Ook zien we dat verschillende banken anders en op verschillende momenten reageren met grote verschillen in aangeboden rentepercentages. Oftewel, shoppen tussen geldverstrekkers heeft nog nooit zo geloond! Een van de grootste problemen ook voor de rente is de huidige inflatie. Banken wereldwijd verhogen hierdoor de rentetarieven. Door een hogere rente immers wordt geld lenen duurder waardoor er minder verkocht en gekocht gaat worden, met als doel de inflatie terug te dringen. Alles is de afgelopen tijd fors duurder geworden, mede door de oorlog in Oekraïne. Totdat de kosten die ieder huishouden moet maken voor energie, grondstoffen, voedsel, bouwmaterialen, etc.. weer zal dalen, zal ook de hypotheekrente door de reactie van banken op deze inflatie waarschijnlijk niet dalen.
Wat zijn de gevolgen voor de woningmarkt?
Makelaar Martijn Braat van MB Makelaars ziet duidelijk een afname in het aantal kijkers bij woningen. De zoekers zijn er nog zeker, aldus Martijn, maar deze lijken even de kat uit de boom te kijken. Of dit invloed heeft op de prijzen durft Martijn niet te voorspellen. Wij zien dat ondank de afname in aantallen de kwaliteit van de zoekers hoog blijft. Ook al zijn er minder per woningen, degene die komen kijken komen in de regel nog met mooie biedingen. Ook niet zo gek volgens Martijn, ondanks de recente stijgingen is de hypotheekrente nog historisch laag. Daarnaast is het zo dat er nog steeds veel te weinig aanbod is in vergelijking met het aantal zoekers, dat krijg je niet in 10 jaar bijgebouwd. Ook lijkt Breda echt ‘hot’, van heinde en verre komen ze om in Breda te kunnen wonen. En dan is er nog de prijs van nieuwbouw, stijgende bouwkosten zijn mede de reden van inflatie en de stijgende rente. Echter is er ook een relatie tussen de prijzen van nieuwbouw en bestaande bouw. De stijgende bouwkosten en daarmee de prijs van nieuwbouwwoningen stuwt ook de prijs van bestaande bouw omhoog.
In de toekomst kijken kan waarschijnlijk niemand, maar drastische gevolgen van de rentewijzigingen voor de woningmarkt in Breda ziet Makelaar Martijn Braat van MB Makelaars voorlopig niet.
MB Makelaars – Nieuws – Rentestanden – Breda, 23-06-2022