Hypotheekregels 2024: wat verandert er voor jou?

MB Makelaars – Nieuws – Breda, 9 januari 2024

Hypotheekregels 2024: wat verandert er voor jou?

Per 1 januari zijn er aanzienlijke veranderingen doorgevoerd in de hypotheekregels voor 2024. Als alleenstaande koper kun je nu meer lenen, de berekening van studieschulden is aangepast, en er zijn mogelijkheden voor een hogere hypotheek bij duurzame woningen. Wil je alle details weten? Hier zijn de belangrijkste wijzigingen op een rij.

NHG-grens verhoogd:

De NHG-grens is in 2024 gestegen naar €435.000, waardoor meer huizenkopers toegang krijgen tot een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit biedt een vangnet bij gedwongen verkoop of restschulden, met bovendien een lagere rente bij een hypotheek met NHG.

Energielabel als beslissende factor:

Vanaf 2024 is de maximale hypotheek ook gekoppeld aan het energielabel van de woning. Kopers van energiezuinige huizen kunnen extra lenen, wat kan oplopen tot €50.000, stimulerend door lagere energierekeningen.

Investering in energiezuinigheid:

Huizenkopers kunnen extra lenen om hun woning energiezuiniger te maken, met een lijst van maatregelen beschikbaar. De extra hypotheek hangt af van het energielabel, waarbij EFG-woningen in 2024 tot €20.000 extra lening kunnen verkrijgen.

Studieschuld op basis van aflossingslasten:

In 2024 worden de maandelijkse aflossingslasten van studieschulden doorslaggevend voor het maximale hypotheekbedrag, in plaats van de oorspronkelijke schuld. De stijgende rente op studieleningen heeft hierbij impact.

Afschaffing jubelton:

De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, de jubelton, is in 2024 volledig afgeschaft. De eenmalige verhoogde vrijstelling voor kinderen tussen 18 en 40 jaar blijft bestaan, vrij te besteden.

Alleenstaanden krijgen meer leenmogelijkheden:

Voor alleenstaanden met een jaarinkomen van minimaal €28.000 is er vanaf 2024 goed nieuws: zij kunnen tot €16.000 extra lenen, waardoor de huizenmarkt toegankelijker wordt.

 

MB Makelaars – Nieuws – Breda, 9 januari 2024