Hypotheekrente daalt fors!

MB Makelaars – Nieuws – Breda , 6 januari 2024

Hypotheekrente daalt fors! Wat betekent dit voor jouw woningplannen?

Recente berichten van hypotheekverstrekkers wijzen erop dat de hypotheekrente aanzienlijk is gedaald, een ontwikkeling die zeker invloed zal hebben op de vastgoedmarkt. In oktober schommelde de rente nog rond de 5 procent, maar deze is nu ongeveer een half procent lager. Hoewel niet te vergelijken met de extreme rentestanden van medio 2022, is dit goed nieuws voor huizenkopers, aangezien ze dankzij deze daling meer kunnen lenen.

grafiek hypotheekrente

Waarom daalt de hypotheekrente?

De hypotheekrente is nauw verbonden met de rentetarieven op de kapitaalmarkt, die op hun beurt sterk afhankelijk zijn van de inflatie. Nu de inflatie lijkt af te nemen, daalt de rente. Deze ontwikkeling is positief nieuws voor de nieuwbouw, aangezien investeren hierin weer aantrekkelijker wordt.

Impact op huizenkopers: goed nieuws met een kanttekening

Hoewel een lagere hypotheekrente in eerste instantie lagere maandelijkse lasten betekent, is de winst mogelijk van korte duur. Ervaring leert dat wanneer mensen meer kunnen besteden, de woningprijzen stijgen. De woningmarkt blijft competitief, waardoor kopers vaak boven de vraagprijs bieden. Starters worden aangemoedigd snel actie te ondernemen, aangezien de voordelen van de dalende rente mogelijk snel teniet worden gedaan door stijgende woningprijzen.

Advies aan starters en doorstromers

Starters wordt aangeraden nu te kopen, gezien de relatief lage rente nog niet heeft geresulteerd in sterke prijsstijgingen. Doorstromers profiteren indirect van de dalende rente door hogere opbrengsten voor hun verkochte woningen. Hoewel de prijzen van hun nieuwe huizen ook zullen stijgen, kunnen ze dankzij de lagere rente die ze hebben ‘meegenomen’ een voorsprong behouden, zelfs ten opzichte van starters.

Hoop voor starters in kabinetsmaatregelen

Ondanks de uitdagingen voor starters, bieden recente kabinetsmaatregelen enige hoop. Minder aantrekkelijke investeringsmogelijkheden voor verhuurders en verruimde vrijstellingen van de overdrachtsbelasting kunnen de concurrentiepositie van starters verbeteren.

MB Makelaars – Nieuws – Breda , 6 januari 2024