Wat betekent de WOZ-waarde voor jou?

WOZ-waarde: Wat betekent het voor jou?

Woz-waarde

Wat is de waarde van uw woning?

Het nieuwe jaar is net van start, en dat betekend dat we de WOZ-waarde beschikking weer kunnen verwachten. WOZ staat voor wet waardering onroerende zaken, waarmee de marktwaarde van een huis of onroerend goed wordt ingeschat. De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente en is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari van het voorgaande jaar.

Waar wordt de WOZ- waarde voor gebruikt en hoe wordt deze berekend?

De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende belastingen, bij het berekenen van de huurprijs, als referentiepunt bij het bepalen van de hypotheekvoorwaarden maar ook als vergelijking om een indruk te krijgen van de waarde van een woning.
Kortom, de WOZ-waarde is een belangrijke basis voor zowel financiële als administratieve processen rondom onroerend goed. Maar hoe wordt deze dan berekend?
De gemeente stelt begin januari de WOZ van jouw woning vast op basis van de geschatte marktwaarde, oftewel het bedrag dat je huis zou opleveren bij verkoop. De WOZ wordt bepaald aan de hand van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en op grond van kenmerken zoals:

– Grootte van de woning
– Ligging van de woning
– Bouwjaar van de woning
– Type woning
– Perceeloppervlakte

Dit betekent niet dat er ieder jaar iemand van de gemeente naar je woning komt kijken. De gemeente controleert de kenmerken via verschillende kanalen zoals gegevens uit het Kadaster, de BAG, verkoopprijzen, advertenties van te koop staande woningen, digitale luchtfoto’s en bijvoorbeeld meldingen van inwoners en bezwaarprocedures. Zien ze op basis van de luchtfoto’s dat je onlangs een dakkapel hebt geplaatst, dan nemen ze dit mee bij de berekening van de WOZ-waarde.

De peildatum van de getaxeerde WOZ-waarde ligt altijd op 1 januari, het jaar voorafgaand aan het belastingjaar waarvoor de waarde als heffingsgrondslag gaat gelden.

Wat wordt er niet meegenomen in de WOZ-waarde?

De staat van de woning, deze blijft helaas buiten beschouwing bij het bepalen van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt bepaald op basis van gekende objectkenmerken zoals woonoppervlak en perceeloppervlakte. Niet bekend is de staat van de woning, is deze sterk gedateerd of juist net helemaal gemoderniseerd. En toch zijn dit zaken die de marktwaarde van de woning stekt beïnvloeden. We zien dan ook vaak dat een gedateerde woning een te hoge WOZ-waarde krijgt toebedeeld, en een gemoderniseerde woning een te lage WOZ-waarde.

Let op, zeker bij een gedateerde woning, is de kans groot dat de WOZ-waarde te hoog wordt vastgesteld.

Wat is de invloed van de WOZ-waarde bij de verkoop van je woning?

Allereerst is de WOZ- waarde niet hetzelfde als de marktwaarde. De WOZ-waarde kan meespelen bij de indruk die de kopers krijgen van jouw woning. Wij merken dan ook regelmatig dat de WOZ-waarde gebruikt wordt als argument in de onderhandelingen.
Potentiële kopers gebruiken de WOZ-waarde soms als referentiepunt op te beoordelen of de vraagprijs realistisch is. Als de WOZ-waarde lager is dan de vraagprijs, kunnen kopers dit zien als een signaal dat de vraagprijs mogelijk te hoog is. Omgekeerd werkt dit hetzelfde en kan de WOZ-waarde de indruk wekken dat het huis meer waard is.
Echter wordt de daadwerkelijke verkoopprijs bepaald door de vraag en aanbod in de woningmarkt. De WOZ-waarde is slechts een schatting en kan verschillen van de prijs die kopers bereid zijn te betalen.

Actuele waarde van jouw woning weten?
Wil je weten wat jouw woning op dit moment waard is? MB Makelaars komt graag vrijblijvend langs voor een gratis waardebepaling!