Verwarmen we onze woningen binnenkort met waterstof?

MB Makelaars – nieuws – Breda 13-07-2022

Verwarmen we onze woningen binnenkort met waterstof?

Om de strenge klimaatdoelen te halen die ons zowel door Parijs als het kabinet worden opgelegd, is het te verwachten dat ook de wijze waarop wij onze huizen verwarmen op de schop gaat. In plaats van aardgas als vaste energiebron, gaan we steeds meer naar een duurzame en groene manier van verwarmen.

In Nederland ligt de laatste jaren de nadruk op elektriciteit. We zien steeds meer woningen met zonnepanelen. Deze groene energie in combinatie met een warmtepomp kan een perfecte manier zijn om woningen te verwarmen. Let wel, enkel uitstekend geïsoleerde (nieuwbouw)woningen zijn geschikt om op deze wijze verwarmd te worden. De vereiste isolatiewaarden zijn met fatsoenlijke investering niet haalbaar voor oudere woningen.

Maar wat gaan we dan doen met al de oudere woningen als we in 2050 klimaatneutraal moeten zijn?

Misschien wel de oplossing is waterstof. Deze nieuwe brandstof maakt het mogelijk om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen. Daarnaast is een groot voordeel dat je de bestaande gasinfrastructuur kan gebruiken voor het transport en er een beperkte uitbreiding nodig is van het elektriciteitsnet. Het is nu al mogelijk 20% waterstof toe te voegen aan het aardgas dat in de bestaande leidingen wordt getransporteerd. Dit zou de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 7% per jaar kunnen verminderen.

Het Nationale Waterstof Programma laat zien dat de overheid vol voor waterstof als energie van de toekomst wil gaan.

Tot het zover is zal er nog een hoop moeten gebeuren. Aanpassingen aan het bestaande gasnet, aangepaste ketels in de woningen en het allerbelangrijkste; een betaalbare en groene productie van waterstof. Het produceren van waterstof kost veel energie, energie die nu nog vaak gehaald wordt uit aardgas. En dan zijn we weer terug bij af.

Maar met de huidige ontwikkelingen en innovaties op het gebied van groene energie, is het zeer denkbaar dat over enkele decennia waterstof de energiedrager wordt die onze woningen verwarmd.

MB Makelaars – nieuws – Breda 13-07-2022