Biedingsproces uitgelicht

HET BIEDINGSPROCES UITGELICHT

Eenmaal, andermaal ... verkocht?

Zeker als u dat nooit eerder hebt gedaan, is het spannend om op een huis te bieden. Want wat zet u bijvoorbeeld in je eerste bod? En wanneer mag u van de daken schreeuwen dat u een huis heeft? Wanneer is het officieel en kunt u niet meer terug?

Uw makelaar legt het uit!

Het eerste bod

Hoe hoog je eerste bod is, is afhankelijk van het type bieding: is het een inschrijving? Dan moet u direct het maximumbedrag bieden dat u ervoor over heeft. Bij een ‘normale’ bieding kan men lager gaan zitten, om vervolgens een tegenbod van de verkoper tegemoet te zien. Let er daarbij wel op dat er mogelijk meerdere bieders zijn, dus dat u wel als beste onderhandelingspartij wilt overkomen.

Naast het bedrag is het bij een eerste bod verstandig om direct zo specifiek mogelijk je ontbindende voorwaarden aan te geven, adviseert NVM makelaar Martijn Braat. Met die ontbindende voorwaarden bouwt u belangrijke zekerheden in voor uzelf. ‘Zet er zeker in dat u het bod uitbrengt onder voorbehoud van financiering. Dat wil zeggen dat u zonder kosten onder de koop uit kunt als u geen hypotheekverstrekker vindt die u het geld wil lenen.’

Andere ontbindende voorwaarden waar men aan kan denken, zijn bijvoorbeeld het voorbehoud dat het eigen huis verkocht is, voorbehoud van financiering met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of voorbehoud dat de kosten voor direct noodzakelijk herstel van gebreken, die uit een bouwkundige keuring voortkomen, niet meer zijn dan een bepaald bedrag.

Onderhandelen

Hoewel bieders vaak denken dat ze na het eerste bod in onderhandeling zijn, is dat niet zo, stelt de NVM makelaar.

U bent volgens de wet pas in onderhandeling als de verkoper een tegenbod doet of dat hij expliciet zegt dat u in onderhandeling bent. De verkoper kan zich altijd nog terugtrekken uit de onderhandelingen als hij een beter bod krijgt, mits u en de verkoper particulier zijn. Maar u mag zich als particuliere koper uiteraard ook terugtrekken tijdens het onderhandelen.

Het koopcontract (ook wel koopakte of koopovereenkomst genoemd) wordt opgemaakt als de verkoper en koper het eens zijn geworden over de prijs en overige (ontbindende) voorwaarden. Nadat beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend en deze aan u zijn overhandigd, heeft u, als particuliere koper, nog 3 dagen bedenktijd.

Dat betekent dat u nog 3 dagen mag beslissen dat u van de voorgestelde koop af zou zien. De termijn kan soms langer zijn dan drie dagen vanwege weekenddagen of feestdagen. Hoe lang de bedenktijd in uw geval is, kan de aankoopmakelaar vertellen. In het koopcontract kun men voorwaarden het best zo concreet mogelijk (laten) opschrijven, zegt de makelaar. ‘Zet er bijvoorbeeld in hoeveel u minimaal wilt kunnen lenen van de banken en wat het maximale rentepercentage is dat u wilt betalen. Ook belangrijk om te vermelden is het aantal weken dat de ontbindende voorwaarden geldig zijn.’ Dat betekent dat u er bijvoorbeeld in zet dat u binnen 8 weken een hypotheekverstrekker moet hebben gevonden die u het geld voor uw huis wil lenen.

Wilt u zich na de 3 dagen bedenktijd nog terugtrekken uit de koop, dan kan dit niet zondermeer.

Kunt u de woning op de afgesproken dag niet afnemen, dan dient de verkoper u hiervoor alsnog een bepaalde termijn de gelegenheid te geven. Dit zijn meestal 8 dagen. Lukt het u na afloop van deze dagen nog niet om de woning af te nemen dan kan de verkoper de koopovereenkomst ontbinden en moet er flink in de buidel getast worden: dat kost u mogelijk minimaal 10% van de koopsom die jullie voor het huis overeen waren gekomen.

Bieden op een woning?

Laat MB Makelaars u bijstaan als aankoopmakelaar. Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan:

Invalid Email
Invalid Number

Al uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld volgens onze privacy voorwaarden.

Scroll naar top